maanantai 28. lokakuuta 2013

Ipadit bänditoiminnassa

Reilu Rekrytointi on ollut liikkeellä ja vauhdissa paljon, joten blogin päivittely jäänyt vähemmälle. Osallistuimme lokakuun puolivälissä Lihastautipäiville, joista haluaisimme muutaman sanan kertoa. Kaikkiaan päivät sujuvat perinteisen kaavan mukaan, mutta tänä vuonna tunnelmaa osaltaan piristämässä oli Ipadbändi. He esittivät kolme kappaletta, jotka saivat yleisön kyllä mukaansa. Mutta varsinkin laitteiden kokeileminen esityksen jälkeen herätti valtavasti kiinnostusta yleisössä.

Bändi esiintymässä päivien avaustilaisuudessa.

Ipad musiikin ideana toimii mahdollisuus soittaa, vaikka lihasvoimaa ei siihen olisikaan. Ipadeille on olemassa ostettava sovellus (muistaakseni Garage Band), joka sisältää rummut, basson, jousisoittimet, kitarana ja koskettimet nyt ainakin. Jo näilläkin kokonaisuuksilla saadaan toimiva kokonaisuus ja soittaja voi  joko tehdä valmiit soinnut itselleen tai soittaa vapaalla kädellä.

Kappaleen sointuja ja näytöllä näkyy yksi valittavasta rumpuseteistä
Aluksi oma kokeilu oli hyvin vaisua. Tuntui, että kaikki kuulevat virheellisen rytmit ja väärät nuotit, mutta eihän mitään opi kertaheitolla. Sovellus oli todellakin varsin vaivaton kokeilla, vaikka en omia nuotteja/sointuja lähtenytkään lisäämään. kevyt painallus saa jo aikaan äänen ja herkkyyttä voi imeisesti vielä säätää. Ja kun helpoista peruskappeleista lähti käyntiin, saivat aloittelijatkin soitettua jo suht oikealta kuulostavan kappaleen. Tottakai vaikeammat stemmat ja monimutkaisemmat rytmit olisivat puuroutuneet, kun soitto tapahtuu pienellä näytöllä käden asennon ollessa erilainen verrattuna vaikkapa oikean viulun soittamiseen.

Jousikvintetti soittelee sointuja
Oli hieno elämys kokeilla Ipadejä itsekin ja testata sovellusta. Ei se niin hienoa ole kuin miltä näyttää, kun yhdessä harjoitellut porukka soittaa bändinä. Silti ehdottomasti suosittelen kaikkia testaamaan bändisovellusta, jos se on mahdollista. Kyllä siinä tuli ihan oikean bändin fiilis itselle, kun soinnut natsasivat ja nuotti kerrallaan kappaleesta tuli tunnistettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti