perjantai 6. syyskuuta 2013

Syrjäytyneiden nuorten maa

Yle nosti eilen otsikoihin faktan, että Suomessa on 30 000 15-24 -vuotiasta nuorta, jotka eivät opiskele, suorita varusmiespalvelua tahi käy töissä. Heistä osa on ilmoittautunut työttömiksi työnhakijoiksi, mutta loput työvoiman ulkopuolella. Jos he eivät ole rekisteröityneet työkkäriin, ei heistä juuri tiedetä.

Tuon luvun lisäksi samanikäisistä nuorista yli 15 000 on eläkkeellä muun muassa sairastumisen vuoksi. Näiden nuorien puhutaan olevan syrjäytymisvaarassa olevia tai syrjäytyneitä, kuten yksi sairastuneista, Iitu Murtola, kertoo Ylen uutisoinnissa.

- Jos halutaan käyttää nimikettä syrjäytynyt, niin mähän olen syrjäytynyt. Niin mä olen ajatellut jo pitkään. Ja niin musta valitettavasti käytetään nimikettä syrjäytynyt, Murtola sanoo.

Nuorten syrjäytymistä vastaan on tehty Ylellä kampanja, Nuorille Nyt, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria. Kampanjan tarkoituksena on löytää nuorille 10 000 työ-, harjoittelu-, oppisopimus- tai kesätyöpaikkaa sekä saada aikuisia mukaan vapaaehtoistyöhön. Kampanjan toteutetaan yhdessä hankkeessa mukana olevien kumppanien kanssa.

Nuorille itsessään sivusto tarjoaa kannustavia esimerkkejä mediasta tutuilta henkilöiltä kannustaen heitä kohti ensimmäistö työpaikkaansa. Moni on aloittanyt jäätelönmyyjänä tai rakennussiivoojana ja vähitellen kulkeutuneet kohti muita töitä, jos eka työpaikka ei ole ollut unelmien paikka. Kampanjan aikana (28.8-4.11.) nuoret voivat sivuston kautta saada yhteyden Pelastakaa Lapset -järjestön vapaaehtoisilta. Nuori voi klikata itsensä chattiin ja jutella siellä rauhassa vapaaehtoisten kanssa omasta elämäntilanteesta tai vastaavasti jättää pyynnön, että haluaisi olla yhteyksissä heihin.

Hankkeen sivut löytyvät osoitteesta: http://nuorillenyt.yle.fi/
Aihetta käsiteltiin myös A-studiossa to 5.9. ja nauhoite on nähtävissä yle Areenassa syyskuun ajan osoitteessa http://areena.yle.fi/tv/1989405.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti