torstai 27. kesäkuuta 2013

Tosielämän frendit nimbyä vastaan

Liedon Verkaranta nousi otsikoihin jo vuonna 2011, kun osa asuinseudun asukkaista vastusti sinne tulevaa kehitysvammaisten asumisyksikköä. Perusteet vastustamiselle olivat syvällä ennakkoluuloissa.  "Kehitysvammaisia saa olla, kunhan ei meidän lähellä, kun ne tekevät sitä ja tätä.. " Tällaista puhetta esiintyi paljon ja siitä nousi häly. Varsinkin, kun puhujina oli ihmisiä, joilla ei ollut välttämättä mitään kokemusta kehitysvammaisuudesta, heillä oli vain pelkoja.

Syynä kehitysvammaisten asuntoloihin on heidän laitosasumisen lopettaminen vuoteen 2020 mennessä. Tarkoitus on saada heidät kodinomaisempiin asumisyksiköihin, osaksi naapurustoja ja tästä syntyy keskusteluja puoleen ja toiseen.  Mutta eikö kaikilla ole oikeus omaan kotiin? Kuinka itse reagoisit, kun oikeus omaan kotiin kiellettäisiin sinulta ja naapurit tekisivät kaikkensa saadakseen sinut pois?

Jouko Lilja ja Marko Osmosalo muuttivat Verkarantaan ja he ovat sanoneet, ettei heillä ole mitää tarkoitusta häiriköidä ketään asukkaista. 

- Paskapuhetta. Me emme ole vaarallisia, emmekä häiritse. Minä en ainakaan häiritse ketään turhaan, enkä pommita puhelimella, sanoo Markku Osmosalo.

- En tuppaa vieraitten ihmisten huoneisiin, vaan pysyn omassa kämpässä. Emme ole mitään kummajaisia. Jouko Lilja kommentoi.

Onneksi osa Verkarannan asukkaista on huomannut, että kehitysvammaisista ei ole mitään haittaa. He elävät samalla lailla siinä missä muutkin. Ovat ehkä vain asteen verran sydämmellisempiä kuin keskivertosuomalaisväestö. Ehkä tämä on syynä kateudelle, sillä he uskaltavat elää.

- Ennen ajateltiin, että pois silmistä ja pois mielestä. Se ei ole nykypäivää, eikä olisi saanut koskaan ollakaan. Ihmisiä olemme kaikki ja kehitysvammaisilla on oikeus asua kaikkien muiden keskellä, muistuttaa Juuso Koskinen. 

Lisätietoa aiheesta:

Ajankohtaisessa Kakkosessa oli juttua Verkarannasta ja dokumentin voi katsoa heinäkuun loppuun asti täältä. Yle uutisoi asiasta muutenkin ja uutisoinnin pääset lukemaan täältä. Aiheesta on käyty runsasta keskustelua ylen sivuilla. Jos haluat mennä lukemaan kommentteja, löytyy keskustelu täältä, mutta pieni varoitus. Ihmisten suvaitsemattomuuus voi saada verenpaineen kohoamaan. Pienen puolustuspuheen asiasta on kirjoittanut blogia pitävä Roosa, joka kertoo omastasisarestaan. Kannattaa lukea hänen blogikirjoituksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti