tiistai 19. helmikuuta 2013

Vinkkejä työnhakuun

Duunitori.fin blogissa oli mainittu muutamia vinkkejä, joiden tekemistä kannattaa välttää työnhaussa. Kokonaisuudessaan listan pääset lukemaan täältä. Alla kuitenkin hieman osviittaa muutamista Duunitorin julkaisemista kohdista.

Muista, että työnhaku ei ole koko elämä.  Suomalaisina me arvostamme työtä ja työntekoa ja monesti ihmisarvo mielletään tehdyn työn kautta. Kuitenkin harrastukset, ystävät ja perhe ovat tärkeitä tekijöitä elämässämme. Vietä aikaa heidän kanssaan, rentoudu harrastuksissa ja ehkäpä työnhakukin sujuu sutjakkaammin. 

Nykyäänhän työnhakeminen on muuttunut pitkälti sähköiseksi. Emme voi vain laittaa tietojamme yhteen paikkaan ja odotella. Omaa aktiivisuutta tarvitaan paljonkin. Tulemme myöhemmin blogissa kertomaan muun muassa eri sosiaalisen median kanavista, joita kannattaa hyödyntää omassa työnhaussa. Kun mielenkiintoinen työ ilmaantuu haettavaksi, kannattaa siihen tarttua ja alkaa hakemusta miettimään heti.

Duunitorissa varoiteltiin ettei jokaiseen avoimeen työpaikkaan kannattaisi hakea. Totta kai ei ehkä hakemusta kannata jättää, jos työnkuva ei vastaa koulutustasi. Duunitori varoittelee tyytymästä työpaikkaan, joka ei ollut suosikkisi. Sanoisin kuitenkin, että liian kranttukaan ei kannata olla. Moni työ on kuvattu aika suurpiirteisesti ja vasta  tekemällä sitä huomaa eri vivahteita. Osa taas haluaa saada itselleen työkokemusta, joka auttaa myöhempinä vuosina ponnistamaan niihin töihin, jotka kiinnostavat vielä enemmän.

Kun kirjoitat hakemusta, tee se mielenkiintoiseksi lukijalle. Tekstin pitää olla selkeää ja turhaa listausta on syytä välttää. Kun ote on persoonallinen, hakija kyllä huomataan.  Se, miten luova hakemuksen kannattaa olla, riippuu pitkälti haetun työpaikan alasta. Tutustu siis sen alan työhakemuksiin, lue ja harjoittele. Työhakemus kannattaa kirjoittaa valmiiksi, lukea rauhassa ja vielä kertaalleen miettiä avainkohtia sujuvammiksi. Teksti elää ja muuttuu, kun annamme sille hiukan aikaa. Hakemusta ei siis kannata ensi kertaa tehdä juuri ennen palautuspäivämäärää. Ja muistathan, elä kopioi samaa hakemusta joka paikkaan. Mieti aina, miksi juuri tuo avoinna oleva kiinnostaisi sinua. Kirjoita hakemukseen, miksi juuri sinä siihen sopisit. Ja jos kirjoittaminen ei ole itselle luontevaa, oppii siihen vain harjoittelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti