perjantai 18. tammikuuta 2013

Kenellä on oikeus pysäköintiin invapaikalla?

Pohjalaisessa julkaistiin mielipidekirjoitus 17.1., missä 23-vuotias liikuntarajoitteinen nuori nainen kertoi ihmisten asenteista invapysäköintiä kohtaan. Mielipidekirjoituksesta tulee hyvin ilmi, kuinka muuta kanssaeläjät näyttävät varsin tarkkaan pitävän silmällä, kuka invapaikalle pysäköi. Ja jos pysäköijänä ei ole vanhempi henkilö, niin nousee haloo. Varsinkin, kun kyseessä on vielä nuorempi ihminen, joka pystyy myös kävelemään, välillä jopa ilman apuvälineitä.  

Mielipidekirjoituksesta nousee esiin kanssaeläjien närkästys ja heidän taitonsa ilmaista mielipiteensä töykeästi. Eikö ensin olisi hyvä tarkastaa, onko sitä invalupaa pysäköintiin, ennen kuin avaa suunsa ja menee huutamaan pilaten jonkun ihmisen päivän? Ilmeisesti suomalaiset ovat hyvin ennakkoluuloisia. Ajattelemme stereotyyppisesti, että henkilö, jolla on vamma ja pitkäaikaissairaus, on aina tietyn oloinen ja ikäinen. Eihän se näin mene. Ihmisiä on monennäköisiä, kokoisia ja oloisia.. vaikka kahdella ihmisellä olisi sama sairaus, saattavat he oireilla hyvin eri tavoin.

Ottakaa siis järki käteen ja muistakaa yksilöllisyys. Suomessa voi kyllä yleensä luottaa siihen, että lupia johonkin erikoisetuun ei helpolla myönnetä. Useammin kuulee puhetta siitä, kuinka vaikeaa on saada jotain itselle kuuluvia etuisuuksia, kiitos byrokratian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti