torstai 13. joulukuuta 2012

Ruokailurobotti evättiin liikuntavammaiselta

 

Yle uutisoi eilen Matti Ruokomäestä, jokaolisaanut valmistajalta koekäyttöön ruokailuapuvälineen, minkä avulla hän pystyisi syömään itsenäisesti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Turun sosiaalitoimi hylkäsivät kuitenkikn korvaushakemukset apuvälineen suhteen.

Ilman ruokailuapuvälinettä Ruokomäkeä joudutaan syöttämään, koska hänen käsiensä liikuntakyky on rajallinen. Ruokailurobotin avulla hän olisi kuitenkin voinut syödä itsenäisemmin. Toiminta- ja fysioterapeutit sekä Mattia hoitava erikoislääkäri puolsivat laitteen hankintaa, mutta siltikin kumpikin taho antoi kielteisen päätöksen.

- Päätökset olivat ristiriitaiset. Sairaanhoitopiiristä hylättiin siksi, että heidän mielestään se ei ole lääkinnällinen apuväline ja sosiaalitoimelta taas sen takia, että tämä on ensisijaisesti lääkinnällinen apuväline. Sairaanhoitopiiri totesi myös, että he eivät korvaa robottiteknologiaa, äiti Sanna Ruokomäki ihmettelee.

-  Tuntuu pahalta, että on tällainen apuväline olemassa ja sitä ei myönnetä vaikka vammaispalvelun mukaan pitäisi pystyä turvaamaan mahdollisimman itsenäinen elämä ja toiminta, Ruokomäki harmittelee.

Ruokomäet ovat hakeneet oikaisua molempiin päätöksiin. Alkuperäisen jutun voi lukea täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti