perjantai 23. marraskuuta 2012

Pyörätuoli ei estä työntekoa - asenteet ja ennakkoluulot estävätYle uutisissa oli viime kesänä hieno artikkeli siitä, kuinka apuvälineet eivät ole työnteon este, vaan asenteet ja ennakkoluulot. Yleensä työntekijä itse tietää, millä alalla hän voisi työskennellä ja kouluttautuu sen mukaan. Totta kai on aloja, missä työllistyminen on nykyään hankalampaa ison tarjonnan vuoksi, mutta jos työn saanti estyy väärien asenteiden takia, pitää muutoksia saada aikaan.

Artikkelissa kerrotaan parikymppisestä Jens Nybergistä, jolla on selkäydinvamma. Hän on kouluttautunut autoasentajaksi, mutta on joutunut koko ajan todistelemaan omaa pätevyyttään ja pärjäämistään. Nykyisen työpaikkansa hän oli saanut harjoittelun kautta.

- Pomo ei kysy multa koskaan, että pystynkö tekemään. Se kysyy, että kerkeenkö mä, kuvaa Nyberg työpaikkaansa, Jens sanoo.

Toisaalta ongelmia tuo myös se, että moni ihminen, jolla on vamma tai pitkäaikaissairaus, mieltää itsensä työkyvyttömyyseläkeläiseksi. Se ei edesauta työnsaantia, sillä silloin motivaatio työllistymiseen puuttuu. Eli asennemuutosta tarvitaan sekä työnantajissa että työntekijöissä.

Koko artikkelin voit lukea täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti