torstai 20. syyskuuta 2012

Esteiden kautta unelma-ammattiin

CP-lehden numerossa 2012:4 oli artikkeli Turussa asuvasta Joni Tommisesta, joka monien mutkien kautta pääsi linja-autonkuljettajaksi. Tommisella on MMC, minkä takia hän istuu pyörätuolissa. Hänellä oli aluksi toiminimellä toimiva RTV-huolto, mutta hän päätti haluta oman linja-auton, joten hankki sellaisen vaikka ei ollut lupaa ajaa sillä.

"Jonilla oli nyt linja-auto, muttei ajo-oikeutta siihen. Vuoden 99 alkupuolella tuli ajokorttiin c-kirjain eli sain ajaa oma linja-autoa."

2000-luvulla Tommisen kaverit alkoivat kannustamaan, että Jonin tulisi ajaa ammattilinja-autokortti. Hän rupesikin selvittämään asiaa, mutta vastaanotto oli nihkeää ja kielteistä. Hän ottikin lopulta yhteyttä Kouvolan akk:hon, joka oli myöntänyt hänelle c-kortinkin aiemmin. Siellä suhtauduttiin asiaan positiivisemmin.

"Markku teki fiksun päätöksen hän jääväsi ittensä, ja lähetti kuljetuspuolen päällikön Arto Arvolan mun kotiin. Arto tokaisi eiköhän tästä projekti oteta. Näin pääsin kouluun. Kelan suhtautuminen asiaan oli ylimielinen ja halveksiva. Sieltä ei apua tullut, joten maksoin koko lystin itse."

Koulussa Tomminen suoritti kaikki samat jutut kuin vammattomatkin ja hän saikin linja-auton ajokortin. Ongelmia oli kuitenkin luvassa, sillä turkulaiset linja-autoyhtiöt eivät ottaneet miestä työharjoitteluun. Hän otti yhteyttä oy Andersson ab:hen ja sieltä todettiinkin, että tänne vaan. 

"Menin sitten Arton ja käsihallintalaitteen kanssa työhaastatteluun. Jännitti. Portaita alas käveli ajomestari Vesa Heinonen, joka sanoi: "terve tulit tänne ajamaan." Se lause mursi kaiken."

Oltuaan vuoden töissä Tomminen valittiin pääluottamusmieheksi firmassa, missä toimessa hän on edelleen. Hän sanoo, että välillä on kuullut kommentteja tyyliin "Saakohan se vammanen edes palkkaa", mutta onneksi hyvät tökaverit ovat olleet tukena. He tietävät, mihin Tomminen pystyy ja mihin ei. Ja hän pystyy ajamaan linja-autoa siinä missä muutkin kuskit.

1 kommentti:

  1. Hieno homma!! Ei muuta Joni kun kovaa-ajoa ja tunnelmaan linkkariin :)

    VastaaPoista