torstai 9. elokuuta 2012

Piteneekö työura?

Taloussanomissa oli artikkeli, missä Valtion taloudellisen keskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen esitti, että Suomen talouden ongelmien ratkaisemiseksi tulee työuria pidentää. Hän väläytteli eläkeiän nostamista jopa 78 vuoteen nykyisillä nuorilla, jotta vanhenevasta väestöstä pystytään huolehtimaan. Samaan aikaan monilla aloilla työntekijät huomaavat olevansa jo viidenkymmenen tuntumassa liian vanhoja palkattaviksi. Tätä samaa huolta olemme kuulleet myös hankkeessamme olevien työnhakijoiden keskuudessa.

Vaikka heillä kaikilla olisi nykyiselläkin eläkeiällä mahdollisuus työskennellä useita kymmeniä vuosia, on työllistyminen syystä tai toisesta hankalaa. Jutellessani haastateltavien kanssa on monella ollut tunne, että töihin on nyt päästävä tai ei ehkä enää tärppää jatkossakaan. Toisaalta tämä kertoo kyllä loistavasta motivaatiosta etsiä töitä ja halusta elättää itsensä omilla taidoillaan. Jos ihminen on sinut oman menneisyytensä kanssa ja tulee toimeen sairautensa ja vammansa kanssa, eikö hänelle pitäisi tarjota mahdollisuutta työelämään? Sen sijaan moni työnantaja pysähtyy katsomaan vain ihmisellä mahdollisesti olevaa eläkepäätöstä tai näkee vamman unohtaen sen, että työntekijän kunto voi muuttua ajan kanssa myös parempaan suuntaan, kun muun muassa lääketiede ja hoidot kehittyvät.

Tuntuu, että eläkeiän nostamisesta käytävät kiistat ovat turhanpäiväisiä, kun Suomessa on tällä haavaa iso joukko osaavaa porukkaa, joka on joko jumittunut työttömyyteen tai lyhyisiin pätkätöihin, jotka eivät näytä johtavan vakinaiseen työhön. Eikö olisi ensin parempi miettiä kaikille nykyisille työikäisille mahdollisuutta työntekoon ja vasta sitten ruotia, että tarvitseeko eläkeikää korottaa? Reilun Rekrytoinnin myötä olemme puhelleet monien ihmisten kanssa, joilla on hyvä koulutus ja osaaminen. Silti he eivät tunnu pääsevän töihin ja tälle ei ole edes mitään yksiselitteistä vastausta miksi näin on. Ehkäpä resursseja tulisi laittaa enemmän siihen, että ihmiset ylipäätänsä työllistyvät. Tämä on jo sinänsä haaste aikana, milloin irtisanomisista uutisoidaan liian usein.

1 kommentti:

  1. miltä kuulostaisi 78 vuotias lentokapteeni tai palomies.Miksi vartiainen jäisi jo 70 eläkkeelle,miksei 78 niinkuin itse ehdotti.

    VastaaPoista