maanantai 13. elokuuta 2012

Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet

Viikonloppuna Helsingin Sanomat uutisoi, kuinka nykyään noin neljä nuorta eli alle 30-vuotiasta jää joka päivä työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien takia. Usein heidän diagnoosinsa on jonkinasteinen käytöshäiriö tai masennus. Vuonna 2011 työkyvyttömyyseläkkeen saajia alle 30-vuotiaiden keskuudessa oli 6147 ja viime vuosina myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on ollut tasaisesti nousussa. 

Miksi nuoriso sitten oireilee niin kovasti?

Usein perustellaan työelämän paineilla sitä, että ei jakseta. Toisaalta paineet menestyä on suuret. Monet lehdet kertovat ihanne-esimerkkejä nuorista aikuisista, joilla menee hyvin ja elämä on loisteliasta heidän omien sanojena mukaan. Kun tällaiseen maailmaan vertaa keskivertoihmisen arkea, alkaa se tuntua kovinkin harmaalta. Osaltaan median aiheuttamat mielikuvat ehkä lisäävät tyytymättömyyttä ja jos nuorelle tulee tunne, että omaan elämäänsä ei pysty vaikuttamaan, se heijastuu helposti myös omaan mielialaan.

Ei ehkä ole yhtä ratkaisua työkyvyttömyyseläkkeiden määrän laskemiseen, mutta ainakin yhteiskunnan tulisi herätä tiedostamaan asia.  Kun puhumme työuran pidentämisestä, tulisi pohtia ensiksi, kuinka saamme työikäiset pysymään töissä nykyiseen eläkeikäänkin saakka. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti