keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Näkökulmia vammaisuuteen

Näkökulmia vammaisuuteen on artikkelikokoelma, missä kerrotaan vammaisuudesta Suomessa sekä ulkomailla. Kirja on tehty vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman toimesta ja kirjoittajina siinä on niin tutkijoita, alalla työskenteleviä että maahanmuuttajia. Teos oli paikoin hyvinkin mielenkiintoinen ja nosti esiin monenlaisia mieipiteitä. Alla onkin muutamia otteita kirjan artikkeleista.

"Minusta tuntuu, että Suomessa vammaisen on vaikeampaa löytää työpaikkaa. Monet työnantajat eivät varmuuden vuoksi uskalla ottaa esimerkiksi pyörätuolin käyttäjää töihin: Siinähän voi olla jo riskinsä." (Liikuntavammaisena Venäjällä ja Suomessa, Nana Lokteva)

Tällainen kommentti on paljon sanottu ihmiseltä, joka on nähnyt sekä venäläistä että suomalaista kulttuuria. Usein me ajattelemme, että meidän tukisysteemimme ovat hyvät ja mahdollistavat tasa-arvoisen elämän kaikille. Kuitenkin esimerkiksi työn saanti voi edelleenkin olla hyvin haastavaa asenteiden takia. 

"Ymmärsin, että vammaisuus ei aiheudukaan yksinomaan minussa yksilönä olleesta viasta tai vammasta. Kyse olikin yksilön ja ympäristön välisen vuorovaikutuksen häiriöstä." (YK:n vammaisyleissopimuksesta ja kokemuksia sen neuvottelemisesta, Pirkko Mahlamäki)

Aika olennainen oivallus. Jos ympäristö ei ole esteetön, niin totta kai se rajoittaa esimerkiksi sähköpyörätuolin käyttöä. Kun vain näitä ajatuksia saataisiin suunnittelijoiden päähän, jotka yleisesti miettivät kaupunkien ulkoasua ja päättävät asioista. Joskushan vaikka niin simppeli asia kuin matkustaminen voi olla vaikeaa.. hyvänä esimerkkinä osa junista ja linja-autoista, mihin raskaammalla tuolilla tai mopolla ei pääse ja moni käveleväkin voi kokea korkeat portaat tuskallisiksi kivuta ylös.

"Useimmat somalit uskovat, että vammaisuudella on luonnonmukaiset syyt tai että se on perinnöllistä. Esimerkiksi sen, että pieni lapsi syö maksaa, uskotaan voivan aiheuttaa puhevaikeuksia tai puheen viivästymistä. Yleistä on myös usko noituuteen ja pahan silmän vaikutukseen, joka voi aiheuttaa taudin ja jälkiseurauksena vammaisuuden. Myös oleskelun kaatopaikalla ja sen läheisyydessä uskotaan voivan aiheuttaa taudin, joka johtaa vammaisuuteen." (Vammaisuus somalikulttuurissa, Mulki Mölsä)

Tämä viimeinen nosto oli vain mielenkiintoinen yksityiskohta, kuinka asioista ajatellaan. Tosin asian tekee järkyttävämmäksi, kun ymmärtää tuon tekstin tarkoittavan nykyaikaa, ei vaikka ajatusmalia vuosisatojen takaa. Noin siis uskotaan valtiossa, missä on normaalia mennä naimisiin lähisukulaisten kanssa, joten geneettisten sairauksien ja  geenivirheiden todennäköisyys vielä kasvaa. Samaan aikaan perheen sitten oletetaan huolehtivan vammaisista, sillä yhteiskunta ei sitä tee.

Näkökulmia vammaisuuteen kannattaa lukea. Sitä saa myös painettuna versiona, mutta sen pystyy lukemaan verkosta myös pdf-versiona. Nettiversioon pääset täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti