keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kovasikajuttu

Kovasikajuttu kertoo suomalaisesta punk-bändistä nimetä Pertti Kurikan Nimipäivät. Bändiin kuuluu neljä kehitysvammaisesta, jotka tekevät musikkia arjestaan sekä huomaamistaan epäkohdista. Pertin, Karin, Tonin ja Samin elämät tulevat kuvatuiksi elokuvassa ja katsoja pääsee näkemään heidän arkeaan keikkojen lisäksi. Alla elokuvan traileri.


Kävin katsomassa elokuvan perjantain yönäytöksessä ja täytyy sanoa, että suosittelen katsomaan sen. Elokuvissa se ei välttämättä enää pyöri, mutta dvd:nä elokuva julkaistaan 20. päivä heinäkuuta. Omasta mielestäni elokuvassa oli vahva tunnelma ja se kertoi bändin jäsenten arjesta osuvasti. Usein kohtaukset saivat katsojat salissa nauramaan, mutta välillä jotkut kohdat vetivät hiljaisiksi ja mietteliääksi. "Ovatko asiat todellakin noin?" tuli muutamaan kertaan itseltä kysyttyä.

Dokumentti on silloin onnistunut, kun se kertoo asiat faktoina, Ei kaunistele asioita, mutta ei toisaalta ryve kurimuksessa aiheetta. Tästä näkökulmasta Kovasikajuttu on onnistunut filmaus. Katsoja pääsee kuulemaan bändin jäsenten ajatuksia ja pohdintaa. Usein ruoditaan arkeen tai bändiin liittyviä asioita, mutta aina keskiössä ovat bändin jäsenet itse.

Tähtiä en ole hyvä jakamaan elokuvalle, mutta ehdottomasti se kannattaa katsoa, vaikka ei olisikaan punk-musiikin ystävä.  Elokuva vie katsojan lähelle bändin jäseniä ja kertoo bändin matkasta kohti kuuluisuutta. Ainakin elokuvan tähdet ovat aitoja ihmisiä, jotka eivät pelkää puhua suutaan puhtaaksi aroistakaan asioista.

Bändi keikkailee ahkerasti ja sen voi nähdä tänä kesänäkin vielä usealla eri paikkakunnalla. Jos Pertti Kurikan Nimipäivät alkoivat kiinnostaa, niin klikkaa itsesi tänne.

Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti