keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Katawa Shoujo

Pitkäaikaissairaudet ja vammaisuus näkyvät myös pelirintamalla. Katawa Shoujo (suomennettuna Vammainen tyttö) on peli, missä teini-ikäinen poika Hisao Nakai saa tietää omasta synnynnäisestä sydänviastaan. Hän joutuu erityiskouluun, jonka oppilailla on kaikilla joku sairaus tai vamma, joka enemmän tai vähemmän voi vaikeuttaa heidän elämäänsä. Hisao tapaa koulussa erityisesti tyttöjä ja viettää aikaansa heidän kanssaan. Peli perustuukin tyttöihin tutustumiseen ja deittailuun yhden heistä kanssa, jos on onnea mukana.

Pelin vahvuutena on se, että jokaiselle tytölle on tehty hyvin erilainen persoona. Toinen on sinut vammansa kanssa, toinen taas ujostelee omaa olemustaan. Tarinaa on mielenkiintoista seurata mutta vaihtoehtojen vähyys tekee pelistä ehkä yksitoikkoisen. Muutamat eri valinnat vievät keskustelut eri suuntiin, mutta silti toistoa tulisi paljon, jos peliä pelaisi uudelleen. Monesti Katawa Shoujoa onkin kuvattu sosiaaliseksi tarinaksi, missä pääsee tutustumaan pojan sopeutumista uuteen kouluun. Siinä pääsee lukemaan paljon tekstiä, sillä peli rakentuu ihmisten välisiin keskusteluihin sekä Hisaon omaan ajatusmaailmaan.

Katawa Shoujossa on paljon elementtejä, jotka herättävät ajattelemaan. Työkaverin kommentit olivat lähinnä tyrmistystä osoittavia, kun hän näki, kuinka viittomakielen tulkkina toimiva tyttö pelissä käyttäytyi. Ei ehkä asiallisesti, mutta pelihahmon persoonaan sopien. Pelissä korostetaan paljon sitä, että tapahtumapaikkana toimiva invalidisoituneiden lasten koulu ei ole normaali koulu. Lapsista pidetään huolta ja he käytännössä elävät koulun alueella. Ehkä lähestymistapa on jo liiankin hyysätty ja kaikki eivät varmasti tästä pidä. Mutta peli ainakin herättelee. Siitä voi löytää hauskoja lausahduksia, kuin ihan vakavaakin puhetta. 

Kenelle peli sopisi?

Pelin suositusikärajana on 18 vuotta, vaikka sen ei pitäisi sisältää väkivaltaa. Jos olet kiinnostunut lukemaan kirjoja, viihdyt varmasti tämän pelin ääressäkin. Siinä ei tarvitse liikuttaa hahmoa, senkun vain klikkaa hiirellä ja tarina etenee. Pelaajalla on siis enemmän katsojan rooli koko ajan. Suomeksi peliä ei vielä ainakaan ole käännetty, mutta englanniksi peliä ainakin voi pelailla. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on loppujen lopuksi deittailupeli, joten peli perustee nuorten väliseen vuorovaikutukseen. Jos tällainen lähestymistapa ei kiinnosta, ei peliin varmasti jaksa tutustua.

Pelin kotisvuille pääset täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti