perjantai 27. heinäkuuta 2012

Harrastukset ansioluettelossa

Ansioluettelo on se lyhyt kertomus, mikä työnantajalle tiivistää tyinhakijan elämän. Muutamaan sivuun pitäisi saada sisällytettyä työkokemus, koulutus ja se muu elämä. Niin, Tarvitseeko muuta elämää lisätä ansioluetteloon, vai toimisiko se hyvänä listauksena pelkästää työ- ja koulutushistoriasta?

Olemme tutustuneet erilaisiin ansioluetteloihin tässä hankkeen aikana sekä katselleet paljon erilaisia esimerkkejä, mitä nettikin on täynnä. Ja kyllä.. useimmat niistä vinkkaavat kertomaan myös harrasteistaan ansioluettelossaan. Monesti harrasteiden lisäämistä puolletaan oman aktiivisuuden näyttämisellä. Ja onhan se niinkin.. Jos työnhakija kertoo harrastavansa lenkkeilya, tulee mielikuva ihmisestä, joka jaksaa työssään, koska liikkuu vapaa-ajallaan ainakin jonkin verran. Toisaalta vaikka olisikin hyvin aktiivinen vapaa-ajalla, kannattaako kaikkea mainita? Voiko suuri määrä harrasteita ollakin negatiivinen työnhaun kannalta? Työnantajalle pitää näyttää, että sinulla on aikaa tehdä työtäkin. Jos olet koko ajan menossa sekä töissä että vapaa-ajalla, niin ehkä uhka uupumisesta onkin ajankohtainen.

Kannattaa siis miettiä, mitä harrastuksia ansioluetteloon laittaa. Kovin erikoisten harrastusten kanssa saa myös varautua selittämään niitä. Eli elä ainakaan lisää mitään, mistä et oikeasti tiedä! Mutta ehkä kaikkein paras on, jos kerrot niistä harrasteista, mitkä auttavat sinua jaksamaan työelämässä ja toisaalta niistä, jotka voivat hyödyttää sinua ammatissasi. Jos haet vaikka työskentelemään nuorten pariin ja olet järjestänyt leirejä nuorille vaikka jossain järjestössä, on tämä etu, mitä kannattaa korostaa. Tai jos teet vapaaehtoistyötä, voi se ollakin se syy, miksi ajat jonkin toisen hakijan edelle. Ansioluettelo kannattaakin lukaista joka kerta läpi ennen sen lähettämistä työnantajalle ja pohtia, kertooko ansioluettelo sen, mitä pitääkin.

Tulemme syksymmällä analysoimaan ansioluetteloa enemmänkin, kun niitä tulee myös hankkeen verkkosivuille kuvattavista.  Mutta jos englannin kieli taittuu, on harrastuksien vaikutusta työn saamiseen pohdittu myös täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti